Fullspäckad vår i Lund

Något som ett pressmeddelande…

Våren i Lund är full med nya och gamla aktiviteter. Höjdpunkten är ÖresundsLimmud den 10 mars 2013. Efter förra årets succé med LundaLimmud har organisationskommittén satt sig ner och organiserat en ny Limmud i Öresundsområdet. Denna gång heter den ÖresundsLimmud och den ska bli årets judiska höjdpunkt inte bara i Lund utan ett av hela Öresundsområdets judiska highlights.

Dessutom bjuder Judiska centret på många nya och gamla aktiviteter. Så är det åter dags för Talmudcirkeln på söndagar. Målericirkeln äger rum på torsdagar. Och sedan i vintras är det var tredje tisdag dags för en nystartad litteraturcirkel. Även filmkvällar planeras samt årets traditonsenliga Shavuotnatt. 

Sedan hösten 2011 har det med jämna mellanrum funnits stadsvandringar i Nöden i Lund som anordnades av JCL. Även dessa ska fortsätta i vår med två vandringar den 1 april och 16 maj i samband med Pessach och Shavuot. Ett nytt projekt ska också födas ur dessa vandringar: JCL funderar över ett projekt under titeln ”Ge mig din berättelse” där vi vill samla personliga berättelser från Nöden och invånarna i Nordens Jerusalem i slutet av 1800- och under hela 1900-talet.

Under våren blir det också föredrag på centret: Bl a funderar vi om att bjuda in en psykolog på Flyktingsmedicinska Centret i Norrköping för att grundat på egen forskning och psykologerfarenhet berätta om multipla identiteter / tillhörigheter. En annan föredragshållare kommer sannolikt att berätta om judisk kultur i Iran.

Nytt för i år är också att Lund har fått en ny judisk begravningsplats. Den ligger på Fredenstorps i nordvästra Lund. Alla detaljer kring Lunds nya judiska begravningsplats på Fredenstorp är klara. Återstår att viga platsen.

Inte alls nytt utan numera en tradition på JCL är våra Kabbalot Shabbat som hålls sedan åratal med jämna mellanrum var fjärde vecka.

Mer information om Lunds judiska aktiviteter går det att hitta på JCL:s hemsida www.jcl.se samt på den här bloggen. Mer information om ÖresundsLimmud finner man på dess hemsida www.oresundslimmud.org samt på bloggen www.oresundslimmud.wordpress.om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: