Mitsvah Day & Global Day of Jewish Learning

global daySedan ett antal år tillbaka firar man The Global Day of Jewish Learning. I år uppmärksammades denna dag med ett föredrag av Rebecca Lilian i Malmö samtidigt som Limmud Stockholm hade slagit upp sina portar på Norra Real i Stockholm den 17 november.

mitsvah day

Men samtidigt som denna dag firades runtom i världen också Mitsvah Day, en dag då man skulle göra en extra-mitsvah, en god gärning utöver det vanliga. Traditionen kommer från USA, men har sedan sekelskiftet fått fäste även i Europa, i synnerhet i Storbritannien, men även i andra länder. I Berlin har man begått denna dag för andra gången och blivit uppmärksammat med ett flera minuter långt nyhetsinslag i stadens lokala tv-program när medlemmar i Berlins judiska församling hjälpte en omdiskuterad flyktingförläggning i stadsdelen Hellersdorf med att få till ett lekrum för flyktingbarnen.

Strax efter att programmet visades bildade en grupp Skånebor en projektgrupp för en lokal Mitsvah Day 2014 i Lund, Skåne och Sverige, så det här kan gott bli något nytt i Sveriges, Skånes och Lunds judiska liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: