I åminnelse av Kristallnatten

För 76 år sedan, den 9 november 1938 inleddes Förintelsen med Kristallnatten i Tyskland. Många synagogor och judiska affärer förstördes, människor deporterades och mördades. Det enda skälet för det var att de var judar. I åminnelse av denna ödesdigra natt anordnas en rad evenemang i Malmö och Lund den 9 november.

460x300-Bundesarchiv_Bild_146-1970-083-42_Magdeburg_zerstortes_judisches_Geschaft

Under Kristallnatten förstörd affär i Magdeburg (Källa: Bundesarchiv / Kulturen.com)

Så är det i Lund Kulturen som bjuder in till ett öppet samtal om budskapet i Kulturens utställning ”Spelar roll – om åskådarens passivitet och ansvar” på Kristallnattens minnesdag. Panelen utgörs av deltagare som kan ge olika perspektiv på åskådarrollen och belysa dess problem. Dessa är Magnus R Larsson, lektor i psykologi vid Lunds universitet, som forskar om aggression och oetiskt beteende, Helena Ekhem, församlingsherde i Svenska kyrkan i Lund samt Alicia Donat-Magnin från Raoul Wallenberg Academy som är projektledare för frågor om civilkurage och att göra skillnad. Samtalet leds av Christina Gamstorp från Forum för levande historia. Samtalet börjar kl 13.

Kl 14 inleder Moriska paviljongen i Malmö Folkets park ett minnesarrangemang. Kristallnatten uppmärksammas med ett brett program. Det blir både teaterföreställning, föredrag och modererat samtal. Söndagens arrangemang börjar kl. 14. Utförlig information (program och tider) finns här. Arrangemanget äger rum i Spegelsalen – fri entré.

Kl 16.15 kommer en tyst Ljusmanifestation att äga rum på Domkyrkoplatsen i Lund, där det kommer att tändas ljus i åminnelsen av Kristallnattens offer. Efteråt visas det filmen ”Die Welle” på Kino, en film som visar hur människor kan radikaliseras i kampen mot en fiende, även en påstådd fiende.

10629555_10152503106166977_5017064219340853007_n

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: