Judisk vår i Malmö

Den 6 maj är det sista dagen för evenemangsserien Judisk vår i Malmö:

Minne är den avslutande delen av programserien Judisk vår, som uppmärksammar att det i år är 70 år sedan Nazitysklands fall. Programmet utforskar hur det kollektiva minnet uttrycker sig i musik och litteratur.

imagesDetta är ett unikt tillfälle att lyssna till polarpristagaren Steve Reich, en av de mest hyllade samtida kompositörerna, samt höra hans två verk Different Trains och Double Sextet framföras av två utav Sveriges viktigaste samtida ensembler; Norrbotten NEO ochKammarensembleN. Programmet tillägnas Gunilla Davin, en sann entusiast och anhängare av judisk kultur.

▶ Moriska Paviljongen, Stora salongen
▶ Onsdag 6 maj, kl 19
▶ Biljetter 150:-/100:- (student och ungdom under 26år, guldkort och Sydsvenskans stjärnkort)

Säljs via biljettforum.se (0771-130 150), billetlugen.dk eller kulturcentralen.nu Biljettkassa: Södra Förstadsgatan 18, Malmö (040-10 30 20)

Program
▶ Steve Reich
Samtal med Steve Reich om vilken inverkan det kollektiva minnets haft på hans kompositioner och identitet.
Moderator: Staffan Storm

Musik
▶ Double Sextet
Framförs av Norrbotten NEO & KammarensembleN
Steve Reich mottog Pulitzerpriset för kompositionen av verket 2009. I detta unika uppförande hör vi två identiska sextetter bestående av flöjt, klarinett, vibrafon, piano, fiol och cello, med musiker från Norrbotten NEO och KammarensembleN.

Verket beställdes på uppdrag av Eighth Blackbird och hade världspremiär på University of Richmond i Virginia, 2008.

▶ Different Trains (1988)
Framförs av Norrbotten NEO
Verket skrevs 1988 för stråk och förinspelade ljudupptagningar. Steve Reich fick idén till kompositionen från sin barndoms tågresor mellan sina separerade föräldrar. Dessa tågresor fick honom att reflektera över hur judar deporterades med tåg i Europa under andra världskriget.

Ljudupptagningarna består bland annat av inspelningar av hans lärarinna som var med honom på resorna, överlevande från förintelsen som då levde i USA, samt inspelningar av tågljud från 1930-och 1940-talen.

Verket ger en bild av Reichs upplevelser och gestaltar judisk historia. Styckets uppbyggnad inleder en ny musikalisk riktning, som Steve Reich hoppas bana väg för en ny sorts dokumentärmusikalisk videoteater.

▶ Steve Reich
Steve Reich blev nyligen av kallad ”vår största levande kompositör” i New York Times. Hans musik har framförts av stora orkestrar och ensembler över hela världen, bland annat London Symphony Orchestra, New York Philharmonic och The Los Angeles Philharmonic Orchestra. 2007 fick Steve Reich ta emot Polarpriset med motivationen att han överfört frågor om tro, samhälle och filosofi till musik som har inspirerat musiker och kompositörer inom alla genrer.

▶ KammarensembleN
KammarensembelN bildades i Stockholm 1984 av dirigenten Ansgar Krook. Flera tonsättare har skrivit musik till ensemblen vilket har resulterat i över hundra uruppföranden genom åren. Ensemblen har också framfört verk av internationella kompositörer och på så sätt introducerat dem i Sverige.

KammarensembleN har sedan starten utvecklats till att bli betydande för såväl unga som för den etablerade svenska musiken. Ensemblen arbetar med internationellt framstående dirigenter och har vid flera tillfällen framträtt vid stora festivaler såsom Sontories i Belfast, Stockholm New Music, Ultima i Oslo med flera.

Shahar Rosenthal, Violin
Mats Olofsson, Cello
Peter Fridholm, Flöjt
Kristian Möller, Klarinett
Jonny Axelsson, Vibrafon
Anders Kilström, Piano
Dirigent: Christian Karlsen

▶ Norrbotten NEO
Norrbotten NEO är Sveriges modernaste röst på den nutida svenska musikscenen. Ensemblen, som har ett nationellt uppdrag, bildades januari 2007 med bidrag från Statens Kulturråd, Norrbottens Läns Landsting samt Luleå- och Piteås kommuner.

Norrbotten NEO, som ingår i Norrbottensmusiken, har sin hemvist i det nybyggda Studio Acusticum i Piteå.Norrbotten NEO är i Sverige unik i sitt slag och framför samtida musik på ett spännande sätt som når ut till en bred publik. Ensemblen har blivit en viktig del av det svenska musiklivet genom att ständigt utmana och överraska sin publik.

Brusk Zanganeh, Violin
Kim Hellgren, Viola
Elemér Lavotha, Cello
Sara Hammarström, Flöjt
Robert Ek, Klarinett
Daniel Saur, Slagverk
Mårten Landström, Piano

▶ J!- Judiska Kultur i Sverige i samarbete med och med stöd av Svenska PostkodLotteriet, The Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Kulturrådet, Stockholms stad Kulturförvaltningen, Region Skåne, Sydsvenskan, Judisk Krönika, Teskedsorden, Berns, Moriska Paviljongen, Dramaten, Islamic Center, Islams Ahmadiyya Församling, Re:Orient , Musik i Syd.

▶ Läs mer på: http://www.judiskkultur.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: