Om oss

Det judiska livet i Nordens Jerusalem har sina rötter långt in i 1800-talet. På den tiden kom det ett stort antal judar från Östeuropa till Lund och bosatte sig där. I stadsdelen Nöden bildades Nordens enda shtetl där det fanns allting som hör till en östeuropeisk judisk stad, synagogor, mikves, kosher slakteri mm.

Judarna i Lund hörde under alla år till Malmö judiska församling, men förde ett eget särpräglat liv eftersom man hade sin egen judisk infrastruktur här i stan.

Till denna mer än hundraåriga tradition av judiskt liv i Lund anknyter sedan 2005 Judiska centret i Lund som är en fristående förening som värnar om denna judiska tradition i Sveriges nästäldsta stad som för övrigt genom århundraden präglades av kyrkan och universitetet samt på senare tid av högteknologi.

Genom att ta en titt i kalendern här kan du följa de judiska händelserna i framför allt Lund, men även i Malmö, Köpenhamn och andra platser i Öresundsregionen.

Bloggen är helt obunden och fristående och berättar utan att försöka vara fullständig om olika händelser i Öresundsregionens judiska liv. Bloggens kalender uppdateras löpande med all tillgänglig relevant information. (Bloggens och kalenderns författare är Jeremiah Stefan Richter som är lärare och utbildare i olika sammanhang. Sedan 2015 är han även ordförande i Judiska centret i Lund. Därav råder ett visst specialintresse för judiska evenemang i just Lund.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: