Mycket på gång i november

Efter det lyckade firandet av Chagim och Sukkot står nu årsdagen efter Kristallnatten framför oss. Med ett Ett fullspäckat program av olika evenemang vill vi samarbete med andra aktörer högtidlighålla minnet efter Förintelsens offer:

  • 8/11, kl 18: JCL:s Kabbalat Shabbat under mottot Mir zenen do!
  • 9/11, kl 19: Manifestation i Malmö under mottot Ljuset släcks inte i Malmö (ett evenemang av JFM)
  • 10/11, kl 13: Visning av filmen Nöden – en shtetl i Lund på Kino (ett evenemang i samarbete med Kino och Anna och Isak Nachman)
  • 10/11, kl 14.30: Rundvandring i Nöden (ett evenemang i samarbete med Kino, Anna och Isak Nachman samt Richter’s)

Utöver dessa arrangemang är det en rad andra evenemang som kommer att äga rum de närmaste månaderna. Håll utkik! 

JCL:s egna aktiviteter:

8 november, kl 18: Kabbalat Shabbat-firandet till minne efter Förintelsens offer

Denna Kabbalat Shabbat anordnas till minne efter Förintelsens offer. Tillsammans med gäster och vänner från politik och samhället ska vi minnas offren för novemberpogromerna under Kristallnatten och Förintelsen samt fira att våra traditioner lever och förs vidare. Evenemanget äger rum under mottot Mir zenen do! Vi är här!

Som det blev klar nu så kommer även Salomon Schulman till kvällen och läser ur sin bok Käre Moyshe! Käre Shloyme! Brev i skuggan av döden.

Denna Kabbalat Shabbat äger rum i lokaler vi hyr i Lund. Anmäl dig senast onsdagen den 6 november via http://www.jcl.se så meddelar vi platsen för evenemanget. OBS! Pga platsbrist i lokalen gäller först till kvarn!

I samband med evenemanget serveras en israelisk buffé á la Ilan’s Hummus-Bar, men kan du bidra med en milchik paj, frukt eller dylikt är du välkommen att meddela detta.

Deltagandet i denna Kabbalat Shabbat är gratis.

9 november, kl 19, Malmö, utanför synagogan: Låt aldrig hoppets ljus släckas i Malmö – en manifestation till minne efter Kristallnattens och Förintelsens offer

JCL stödjer Malmöförsamlingens initiativ att hålla en manifestation utanför synagogan den 9 november, kl 19. Kom och håll minnet av Kristallnatten levande!

10 november, kl 13, biografen Kino i Lund: Nöden – en shtetl i Lund

Efter succén under Kulturnatten med en fullsatt sal på biografen visas nu filmen igen som Anna och Isak Nachman har gjort om Nöden, lundastadsdelen där det bodde många judar under 1860- till 1940-talet. Detta är också ett sätt för oss att visa att vi finns kvar. Och vi högtidlighåller minnet av Förintelsens offer på detta sätt. Filmen visa på Kino och det är nödvändigt att boka platser via Kinos hemsida, klicka här.

Detta evenemang är ett samarbete med biografen Kino samt Anna och Isak Nachman.

10 november, kl 14.30: Rundvandring i Nöden

Efter filmvisningen på Kino genomför JCL en av de uppskattade rundvandringar i Nöden, där det senast under Kulturnatten deltog upp till hundra personer. Rundvandringen börjar utanför Vårfruskolan (Råbygatan, i hörnet med Skolgatan) och tar ungefär en och en halv timmar.

Detta evenemang är ett samarbete med biografen Kino, Anna och Isak Nachman samt Richter’s.

Utöver evenemangen som högtidlighåller minnet efter Förintelsen är det även andra evenemang som äger rum i november:

24 november, kl 10: Visionscafé

Vart ska JCL:s resa gå? Vad vill vi, medlemmarna, att JCL ska stå för? Kom och brainstorma med oss om vårt alldeles egna Judiska center i Lund!

JCL bjuder på en enkel, men utsökt läcker brunch.

Anmäl dig reda nu via http://www.jcl.se

29 november, kl 18: Kabbalat Shabbat

Denna månads Kabbalat Shabbat äger rum i lokaler vi hyr i Lund. Anmäl dig senast torsdagen den 27 november via http://www.jcl.se så meddelar vi platsen för evenemanget. Detta evenemang är ett köttfritt knytis så du blir ombedd av organisatörerna att bidra till buffén efter din anmälan. 

För medlemmar i JCL är deltagandet gratis. Icke-medlemmar ombeds betala en avgift på 100 kr per familj i förväg.

UTKIK till senare i höst:

Nu är det spikat: Stadsbiblioteket anordnar författarträff med Salomon Schulman den 4 december, kl 18, då han kommer också att läsa ur sin bok Käre Moyshe! Käre Shloyme! Brev i skuggan av döden.

Och så står redan Chanukah inpå knuten: Vi kommer att fira enligt vår lilla Lundatradition med ljuständning på ett av torgen samt samkväm efteråt. Vi återkommer i snart med information om tid och plats.

En annan gäst som väntar på att komma till JCL är Anna Svenson, författaren av boken Nöden – en shtetl i Lund, som kommer att prata om den Dansk-judiska söndagsskolan som fanns i Lund under krigsåren 1943-1945. Dagen är inte bestämt än, men vi meddelar så fort den är spikad.

För mer information kring våra evenemang gå in på vår hemsida eller kolla in på centrets facebook-sida. För dig som är medlem i Facebook-gruppen finns även information att hämta i JCL:s Facebook-group.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: