Vad är LundaLimmud?

LundaLimmud är en Festival of Jewish Learning, en judiska lärandets fest. Den är därmed del av en gammal judisk tradition, lärandets tradition. Men samtidigt är LundaLimmud också en del av en ny tradition, Limmudtraditionen som uppkom för 30 år sedan i Storbritannien då den första Limmud genomfördes nära London.

2011 anordnades Limmudfester eller -konferenser på fler än 50 platser runtom i världen, från Boston och Chicago, via Stockholm, Berlin och Moskva, till Melbourne och Sydney. det kan vara endagsevenemang eller event som sträcker sig över flera dagar.

Denna tradition förpliktigad är också LundaLimmud som i framtiden gott kunde vara en del av ÖresundLimmud med Lund, Malmö och Köpenhamn som platser, vilken i sin tur kunde vara den första Limmud i världen som anordnas i två länder. Men detta är än så länge en framtidsmelodi…

Den 4 mars 2012 ska LundaLimmud hålla till i Lund, den lilla charmiga universitetsstaden som genom sin judiska historia under 1800- och 1900-talen har förvärvat namnet Nordens Jerusalem.

Men LundaLimmud är som alla andra Limmudim världen över en judiska lärandets fest som anordnas av ideella krafter och som bygger på det lokala initiativet.

Det är därför alla som har intresse utav judiskt lärande och judisk vishet är välkomna att bidra till denna unika fest. Hör av dig vid intresse till oss genom att antingen kommentera här eller kontakta oss via styrelsen(a)jcl.se.

LundaLimmud anordnas av Judiska centret i Lund i nära samarbete med Folkuniversitetet och Limmud International och följer dess policy.

Limmud är här för att ta dig ett steg längre på din judiska resa! Oavsett vart din resa går vill Limmud berika den. Limmud har följande grundläggande principer och kärnvärden:

Kärnvärden:

 • Learning – Alla har något att lära och alla som vill kan lära ut.
 • Community & Mutual Responsibility – Limmud är något som alla deltagare skapar tillsammans.
 • Expanding Jewish Horizons – Genom att skapa gemensamma upplevelser stärker vi vår judiska identitet.
 • Empowerment – Makten ligger hos deltagarna som kan välja vad de vil lära och möjligheten finns för alla att skapa något på Limmud
 • Participation – Frivillighet är kärnan i Limmud och alla uppmuntras att bidra med det de kan.
 • Diversity – Alla ska kunna delta på Limmud oavsett bakgrund och inriktning. På Limmud möts alla med respekt och sessionerna ska fokusera mer på utbildning än polemik.
 • Enabling connections to be made – Limmud är en mötesplats där idéer möts och skapas.
Principer:
 • Commitment to Respect – På Limmud är vi respektfulla mot varandra och tar hänsyn till att även volontärerna är deltagare.
 • Arguments for the Sake of Heaven – Limmud vill inte legitimera eller delegitimera en viss del av judendomen. Limmud är ett forum för samtal, diskussion och lärande över åsiktsgränserna.
 • Religious Observance – Shabbat- och kashrutreglerna följs i det offentliga rummet under Limmud. Är någon grupp intresserad av att hålla en gudstjänst och tillhandahåller de nödvändiga ressurserna – varsågoda.

       

Vill du veta mer vad det är för något, en Limmud, kan du läsa på sidor av andra Limmudim.

  

2 Responses to Vad är LundaLimmud?

 1. Hetty Gorosch Kviat skriver:

  Hej,
  Shir Hatzafon / progressiv Judendom i danmark, vill gärna stödja er och uppmuntra samarbete över ôresund.

  Vår rabbin Tirzah ben David vill gärna hålla ett anförande ca. kl. 14.00 ( då hon är färdig med att undervisa) och i 45 minutter om det passar- vem ska vi dryfta detta med? Finns det ett team eller kan hon välga själv? Anförandet blir på engelska.

  Bästa hälsningar

  Hetty Gorosch Kviat

 2. Kenneth Day skriver:

  Hej! Jag vill påminna om konserten med KROKE från Polen. Klezmer i modern tappning. Moriska Paviljongen i Malmö, Folkets Park. Söndag den 15 april kl 18:45. Alla är välkommna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: